Uusi äitiyslaki levittää juurettomuutta

Uusi äitiyslaki ajaa naisparien oikeutta, ei lasten. Mielestäni se on suuri vääryys.

Sinua ja minua ei olisi olemassa ilman naista ja miestä. Lisääntymisen edellytys on se, että on olemassa kaksi eri sukupuolta. On tietenkin paljon perheitä, joissa on vain yksi vanhempi. On paljon yksinhuoltajien lapsia, joiden toinen vanhempi – usein äiti – tarjoaa yksin mahtavan kasvualustan lapsilleen. Isättömyys ei silti ole ihannetila. Uskon, että meissä on sisäsyntyinen tarve tietää juuremme. Varmasti toiset ohittavat tämän tarpeen helpommin kuin toiset, mutta monille on kuitenkin äärimmäisen tärkeää selvittää aikuisena isän henkilöllisyys, jos isä ei ole ollut kuvioissa mukana. Kysellään: "Kuka minä olen? Mistä minä tulen? Miksi olen tällainen kuin olen? Mistä olen perinyt ominaisuuteni?"

Äitiyslaki mahdollistaa aiempaa tehokkaammin isättömyyden ja samalla juurettomuuden leviämisen. Kun kahden äidin perheestä yritetään väen vängällä tehdä "uusi normaali", se rikkoo jotain hyvin syvää ja olennaista, alkuperäistä. Ei ole vahinko, että biologisesti vain nainen ja mies yhdessä voivat saada lapsia. Sillä on hyvät syynsä.

Kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka totesi asiantuntijalausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle: "Todellisuudessa isä ei ole korvattavissa ilman että lapsi kärsii vahinkoa. Isättömäksi jäänyt lapsi kokee hylkäämisen traumaattisena, vaikka hän voikin ulkoisen toiminnan tasolla selviytyä siitä. Tällaisten kokemusten seurauksena hänen hyvinvointinsa taso ja kehitysedellytykset laskevat. Lapsen perusminuuden loukkaaminen kaikkein keskeisimmällä alueella ja hänen elämänsä laadun heikentäminen ovat liian suuri hinta maksettavaksi aikuisen vapausoikeuksien laajentamisesta."

Ja kuten Juha Ahvio (teologian tohtori, Helsingin yliopiston dogmatiikan dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja) asiantuntijalausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle totesi: "YK:n Yleissopimus lapsen oikeuksista lausuu selkeästi, että jokaisella lapsella on normatiivisen lähtökohtaisesti sitova ihmisoikeus biologiseen isäänsä ja äitiinsä. Sellaista äitiyslakia, joka asettaa tämän lähtökohtaisen lapsen edun ja ihmisoikeuden kyseenalaiseksi, ei tule säätää."

Jotkut väittävät, ettei uusi laki riistä keneltäkään oikeutta isään. Suomen lain mukaan lapsella ei kuitenkaan ole oikeutta tietää luovuttajaisänsä henkilöllisyyttä ennen täysi-ikäisyyttä.

Nyt siis samaan aikaan kun vaikkapa television Kadonneen jäljillä -ohjelmassa haikaillaan kadonneiden isien perään, toisaalla tehdään tieten tahtoen isättömiä lapsia. Jokin tässä yhtälössä ei täsmää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu