Pia Tiusanen Yhteiskunnallista pohdiskelua järjellä ja sydämellä

Uusi äitiyslaki levittää juurettomuutta

Uusi äitiyslaki ajaa naisparien oikeutta, ei lasten. Mielestäni se on suuri vääryys.

Sinua ja minua ei olisi olemassa ilman naista ja miestä. Lisääntymisen edellytys on se, että on olemassa kaksi eri sukupuolta. On tietenkin paljon perheitä, joissa on vain yksi vanhempi. On paljon yksinhuoltajien lapsia, joiden toinen vanhempi – usein äiti – tarjoaa yksin mahtavan kasvualustan lapsilleen. Isättömyys ei silti ole ihannetila. Uskon, että meissä on sisäsyntyinen tarve tietää juuremme. Varmasti toiset ohittavat tämän tarpeen helpommin kuin toiset, mutta monille on kuitenkin äärimmäisen tärkeää selvittää aikuisena isän henkilöllisyys, jos isä ei ole ollut kuvioissa mukana. Kysellään: "Kuka minä olen? Mistä minä tulen? Miksi olen tällainen kuin olen? Mistä olen perinyt ominaisuuteni?"

Äitiyslaki mahdollistaa aiempaa tehokkaammin isättömyyden ja samalla juurettomuuden leviämisen. Kun kahden äidin perheestä yritetään väen vängällä tehdä "uusi normaali", se rikkoo jotain hyvin syvää ja olennaista, alkuperäistä. Ei ole vahinko, että biologisesti vain nainen ja mies yhdessä voivat saada lapsia. Sillä on hyvät syynsä.

Kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka totesi asiantuntijalausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle: "Todellisuudessa isä ei ole korvattavissa ilman että lapsi kärsii vahinkoa. Isättömäksi jäänyt lapsi kokee hylkäämisen traumaattisena, vaikka hän voikin ulkoisen toiminnan tasolla selviytyä siitä. Tällaisten kokemusten seurauksena hänen hyvinvointinsa taso ja kehitysedellytykset laskevat. Lapsen perusminuuden loukkaaminen kaikkein keskeisimmällä alueella ja hänen elämänsä laadun heikentäminen ovat liian suuri hinta maksettavaksi aikuisen vapausoikeuksien laajentamisesta."

Ja kuten Juha Ahvio (teologian tohtori, Helsingin yliopiston dogmatiikan dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja) asiantuntijalausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle totesi: "YK:n Yleissopimus lapsen oikeuksista lausuu selkeästi, että jokaisella lapsella on normatiivisen lähtökohtaisesti sitova ihmisoikeus biologiseen isäänsä ja äitiinsä. Sellaista äitiyslakia, joka asettaa tämän lähtökohtaisen lapsen edun ja ihmisoikeuden kyseenalaiseksi, ei tule säätää."

Jotkut väittävät, ettei uusi laki riistä keneltäkään oikeutta isään. Suomen lain mukaan lapsella ei kuitenkaan ole oikeutta tietää luovuttajaisänsä henkilöllisyyttä ennen täysi-ikäisyyttä.

Nyt siis samaan aikaan kun vaikkapa television Kadonneen jäljillä -ohjelmassa haikaillaan kadonneiden isien perään, toisaalla tehdään tieten tahtoen isättömiä lapsia. Jokin tässä yhtälössä ei täsmää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Se on myös aika jännä että isättömän varsinkin pojat ilman isää on yliedustettuina vankiloissa.. Jännä nähdä tilastoa sitten 20v. päästä jos kahden äidin lapset yleistyy.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Eli sitten kannattaa kampanjoida kahden isän perheen puolesta jos isän merkitys perheessä on noin huomattava. Muutenhan lapset ajautuvat hunningolle, vankilaan ja kuolevat nuorina jos AA-liikkeen jäseniä on uskottava.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Nainen ja mies ovat perheen perusta, eivät nainen ja nainen tai mies ja mies. Äidittömyys ja isättömyys ovat oikeita ongelmia, joista en vääntäisi vitsiä laillasi.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Tutkimusten mukaan isättömyys lisää riskiä rikollisuuteenkin. Isän ja pojan suhteessa poika oppii mm.käsittelemään agressiivisuutta olematta väkivaltainen.

Kovaa dataa aiheesta on. Kiistä jos haluat,kun fakta ei tue utopiaasi isättömyyden merkityksettömyydestä.

Ei tietenkään kaikki isättömät päädy rikolliksi, ei sitä anonyymit alkoholistit väitä eikä moni muukaan.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Kiitos blogitekstistä. Isät ovat tärkeitä!

Juha Hämäläinen

Länsimaissa on meneillään kulttuurimme järjestelmällinen romuttaminen. Se tehdään valheellisesti käärimällä kaikki hajaannusta aiheuttava karkkipaperiin kuten sateenkaaritouhun värilliseen pakkaukseen.

Arvojen ja identiteetin hajotessa päreiksi voidaan massoja johtaa vapaasti kaikkeen päättömään. Kyse on puhtaasti hajoita ja hallitse- tekniikasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ahvion tulkinta LOS:n 7:stä artiklasta on virheellinen - mainittu sopimusteksti ei alkuperäiskielisenäkään muodosta estettä anonyymeillä sukusoluilla suoritettaville hedelmöityshoidoille.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Kun kahden äidin perheestä yritetään väen vängällä tehdä "uusi normaali"... "

Mikä tai kuka on tuollaista tekemässä? Ei ainakaan laki, joka koskee hyvin pientä osaa perheistä.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Tämä tavoite on läpinäkyvä, kristallinkirkas. Esim. Seta on sen takana.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Missä Setan kirjoituksessa sellaista vaaditaan? Suora lainaus, kiitos.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #11

Minusta on paljon tärkeämpää ymmärtää Setan näkemys ja päämäärä kuin kirjoittaa jokin suora lainaus, mutta senkin saat, jahka Setan sivut aukenevat (nyt tökkivät).

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #11

Minusta on lähinnä huvittavaa, että haluat suoran lainauksen, koska tämä "kahden äidin perheen normaalius" on Setan läpinäkyvä agenda. Ei tarvitse olla nero huomatakseen sen.

Tässä kuitenkin lainaus Setan poliittisesta strategiasta otsikon PERHEET SAMALLE VIIVALLE PERHEMUODOSTA RIIPPUMATTA -otsikon alta, sen Tavoitteet-kohdasta:

"Samaa ja eri sukupuolta olevia pareja kohdellaan yhdenvertaisesti lainsäädännössä ja palvelujärjestelmässä. Tarpeetonta luokittelua perhemuodon perusteella vältetään. Lainsäädännössä, perheiden palveluissa ja muualla yhteiskunnassa tunnistetaan ja otetaan huomioon muutkin perhe- ja suhdemuodot kuin parisuhde ja ydinperhe."

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #13

Tarkoitat siis, että mielestäsi kaikkien perheiden ei pitäisi olla esimerkiksi juridisesti samanarvoisia, vaan joidenkin pitäisi olla arvokkaampia ja toisia voitaisiin syrjiä. Kuulostaa kummalliselta nykymaailmassa, jossa vallitsee demokratia ja kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Olisi kummallista, jos heidän parisuhteensa sitten olisivat eriarvoisia. Mitä lisääntymiseen tulee, sitä on maassamme viime vuosikymmeninä pikemmin pyritty tukemaan kuin vaikeuttamaan. Pitäisikö siis vaikkapa yksinhuoltajien perheitä syrjiä laindäädännössä tai muutoin?

Mielestäni kaikki ihmiset ovat "normaaleja" eri ominaisuuksin. Normaaleja siinä mielessä, että heitä ei voi asettaa yhteiskunnassa eri asemaan. Ja tämän pitää päteä myös heidän parisuhteisiinsa.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #14

Vastaan vastakysymyksellä:

Onko mielestäsi kahden äidin ja yhden isän perhe ihan luonnollinen ja ok?

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #14

PS. Vielä tähän päivään mennessä nainen ja nainen tai mies ja mies eivät ole pystyneet lisääntymään keskenään. Tämä fakta ei muutu millään lailla.

Toimituksen poiminnat