Pia Tiusanen Yhteiskunnallista pohdiskelua järjellä ja sydämellä

Vaadin ihmisarvoa kaikille (myös Jussi Halla-aholle)

Esipuhe:

Koska olen tottunut siihen, että minut saatetaan luokitella rasistiksi vain puoluekirjani perusteella, ilmoitan, etten ole rasisti. Minulla on erittäin rakkaita kurdiystäviä, joiden oikeuksien puolesta olen taistellut ja tarvittaessa taistelen jatkossakin. En hyväksy puolueeni puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tai kenenkään muun henkilön ainuttakaan rasistista kommenttia, vaan tuomitsen ne ja sanoudun niistä irti julkisesti.

 

Varsinainen blogiteksti:

Suomi kuohuu yhden henkilön, Jussi Halla-ahon, takia. Minä olisin nähnyt puheenjohtajana mieluummin Sampo Terhon, ja minuakin surettaa, jos Timo Soinin perintö valuu nyt hiekkaan.

Yhtä en kuitenkaan ymmärrä enkä hyväksy: Halla-ahosta saa sanoa aivan mitä tahansa, mäiskiä sanoilla täysin estoitta. Joku perustelee sitä sillä, että niinhän hän itsekin on tehnyt, haukkunut muita. Mielestäni se ei ole minkään sortin perustelu. Moni taas julistaa puolustavansa ihmisarvoa ja samaan hengenvetoon vie ihmisarvon Halla-aholta inhoamalla ja vihaamalla tätä sydämensä pohjasta ja huutamalla sen koko maailmalle.

Minusta tuollaisessa toiminnassa ei ole logiikkaa ollenkaan. Joko meillä kaikilla on ihmisarvo – joka ei riipu siitä, mitä olemme sanoneet, kirjoittaneet, tehneet tai jättäneet tekemättä, vaan joka perustuu siihen, että olemme Jumalan kuviksi luotuja ihmisiä – tai sitten meillä kenelläkään ei ole sitä lainkaan. 

Vaadin ihmisarvoa kaikille, myös Jussi Halla-aholle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Halla-aholla on toki ihmisarvo minunkin mielestäni, mutta on aivan oikeutettua että poliitikkoa haastetaan mielipiteistään.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Toki. Saa haastaa ja saa olla eri mieltä. Epäihmiseksi leimaaminen on eri juttu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Halla-aholla on ihmisarvo siitäkin huolimatta, että hän on itse teksteissään typistänyt sitä toisilta. Toiisn kuin H-a, minusta jokaisella ihmisellä on tasavertainen ihmisarvo ja sitä myötä rikkomattomat ihmisoikeudet.

Sen sijaan poliitikon ja muun julkisuudenhenkilön arvostelu on todennettu validiksi oikeuskäytäntöä myöten. Vaikka viimeisen parin päivän aikana on ilmaantunut ruuhkaksi asti ulostuloja, joiden mukaan H-A:ta ei sovi arvostella.

Minä en arvostele. Minusta Halla-ahon valinta ja sitä myötä persujen todennäköinen vaipuminen marginaaliseksi ikuiseksi oppositiopuolueeksi on varsin mainio asia.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Minun mielestäni Halla-ahoa pitää haastaa ja arvioida poliitikkona. Se, että hän on kirjoittanut rasistisesti, ei oikeuta "rasismia" häntä kohtaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mitä tarkoittaa "rasismi" Halla-ahoa kohtaan?

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #10

Laitoin sen heittomerkkeihin siksi, etten tarkoita rotuun tms. liittyvää syrjintää, vaan henkilön syrjintää yleensä. Se näyttäytyy rajuina haukkumisina.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

H-A:lla on selviä humanistisia taipumuksia. Hän on esimerkiksi kirjoittanut, jotta ihmisiä ei saa kaasuttaa ilman pätevää syytä.

Suomen kansalla on aihetta kiitollisuuteen häntä kohtaan, jos nyt saadaan maakuntamafia ja Sote nurin.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Minusta tuntuu, että ihmiset kommentoivat kirjoitustani lukematta tekstiäni. Selvästikään ette oikein ole löytäneet villakoiran ydintä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisivat Orpo ja SIpilä muutamia minuutteja sitten juuri löytää sen villakoiran ytimen ...

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Eivät minun tekstiäni varmaankaan ole lukeneet... :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, keneltäkään ihmiseltä ei voi viedä ihmisarvoa.

Kansainvälisesti määriteltyjä ihmisoikeuksia ei voida keneltäkään vastaavasti riistää eikä Halla-aholle kuuluvia kansallisesti määriteltyjä perusoikeuksiakaan nähdäkseni olla vielä pyritty rajoittamaan.

Hänelle on turvattu sanan- ja mielipiteenvapaus, häntä ei saa syrjiä, kiduttaa tai vangita mielivaltaisesti ja hänellä on tunnetusti turvattu oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Halla-ahon poliittisia motiiveja ja intressejä on syytäkin arvioida kriittisesti - "faktoina" pidetyt valtionhoitamista ohjaavat suhdanteista riippuvaiset talous-ja turvallisuustekijät kun asettuvat järjellisiin uomiinsa aina ensisijaisesti valitun arvopolitiikan linjaamina.

Itse kannatan nykyhallituksen käytännän toimien ja Halla-ahon näkemysten vastaisesti anteliampaa sosiaalipolitiikkaa, jolloin voidaan olettaa syntyvän "hyvän kehän" ja sen ruokkivan itsessään valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleskelevien keskuuteen hyvinvointia, onnellisuutta ja pitkää ikää...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ja mikäpä olisikaan sopivampi päivä vaatia ihmisarvoa jokaiselle kuin juuri tämä päivä?

Joka ikinen päivä noin 25 000 ihmistä kuolee nälkään, jotta muutamat harvat saisivat rikastua rajattomasti.

Mutta ihmisarvon vaatiminen jokaiselle kannattaa säästää siihen hetkeen, jolloin Jussi Halla-Ahon rotuopillisista edesottamuksista kohistaan.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Blogini voi lukea oikein ja väärin, näköjään. ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

@ #21
Kertoisitko sitten, miten jonkun ihmisarvo muuttuu sillä, että toinen kertoo inhoavansa ja vihaavansa häntä? Tuo jäi ainakin minulle epäselväksi.

En uskalla edes kysyä miksi jumala olisi luonut kuvakseen ateistin.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Kuten hyvin tiedät, inho ja viha pukeutuvat usein aika räikeisiin ilmaisuihin. Mitä tulee Jumalan kuvaksi luomiseen, ei Jumala lakkaa olemasta, vaikka ateisti ei häneen usko.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ongelma ei siis ollut inho ja viha, vaan jokin mistä et blogitekstissä kirjoittanut ollenkaan. Blogitekstissä logiikan puute oli noiden sinänsä inhimillisten tunteiden tunteminen ja niistä muille kertomisen ristiriita ihmisarvon puolustamisen kanssa. Sellaista ei ole. Siispä teksti ei suinkaan ole selkeä, vaikka kuinka kerroit sen olevan sinulle kunnia-asia.

Huomaan nyt, että olet poistanut tuon esitetyn kritiikin. Se on luonnollisesti oikeutesi, mutta mielestäni poistamiselle ei ollut aihetta. Olkoon tämä viestini siis samalla hyvästini.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #24

Lisäsin juuri moderointilinjani kuvauksen. Siitä selviää, miksi poistan joitakin kommentteja.

Toimituksen poiminnat