Pia Tiusanen Yhteiskunnallista pohdiskelua järjellä ja sydämellä

Haluaako Stubb lisätä eriarvoisuutta?

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mielestä oikeudenmukaisuus tarkoittaa, että ahkeruudesta ja itsensä likoon panemisesta palkitaan. Mielestäni yhteiskunnan tehtävä ei ole panna ihmisiä ahkeruuden perusteella paremmuusjärjestykseen. Kaikilla ei ole samanlaisia lähtökohtia elämään. Jos ei ole työtä, ei voi olla ahkera työntekijä. Jos on sairas, ei kykene panemaan itseään likoon opinnoissa tai työssä. Jos yhteiskunta palkitsee niitä, jotka jo muutenkin ovat hyväosaisia, se osoittaa, että "ne toiset" ovat b-luokan kansalaisia. Työnantaja palkitkoon työntekijöitään miten haluaa - toivottavasti mahdollisimman oikeudenmukaisesti - mutta yhteiskunnan tehtävä on kohdella kansalaisia yhdenvertaisesti.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 17.6.2014.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Matias Härkönen

En nyt ymmärrä pointtiasi? Jos ahkeruudesta ja itsensä likoon laittamisesta ei palkita, niin mistä sitten? Kuka viitsii olla ahkera jos siitä ei saa mitään?

Sairaita ei kannata tähän keskusteluun tuoda mukaan, sillä en usko kenenkään vaativan sairailta mitään ihmeellistä.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Kyllä normaalin palkan pitää riittää. Ei mitään erikoisporkkanoita.

Kim Niemi

Mikä ihme on normaali palkka? Montako rahaa se on?

Entä miten "sairaan" tulisi toimia, pyrkiä henkilökohtaisella tasolla taannehtimaan mahdollisimman paljon, koska on kuitenkin sairas? Ei mitään erikoisporkkanoita, pelkkä sairaus riittää?

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #4

Siis TES:n mukainen palkka. Niin monta rahaa. :)

Tuota sairas-juttuasi en ymmärrä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #11

TES palkkaa jos saisin, niin olisin miljonääri. Kaikki nämä ylityöt, pyhäkorvaukset yms. mitä olen tehnyt jotta yritys pyörisi.... Silti olen alipalkattu.

Mites jos joku päivä yritys alkaa tuottaa rahaa? Pitääkö nuo 10 vuotta jotka olen raatanut, tehnyt ylitöitä jne. unohtaa ja minun maksaa itselleni TES palkkaa?

Pelottavaa, että maassamme oikeasti ajatellaan kuten sinä ajattelet!

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen Vastaus kommenttiin #14

Anteeksi, mitä tarkoitit? Yrittäjä toimikoon miten tahtoo - kuten kirjoitin.

Matias Härkönen

Mikä on normaalipalkka? Kuka yrittäjä ottaa riskin ja laittaa koko omaisuutensa pantiksi jos kiitoksena on maksimissaan "normaali" palkka?

Minulle ei vaan aukea sellainen maailma, jossa jonkun pitää tehdä enemmän, ottaa riskejä, ahkeroida, opiskella ja kehittää muita enemmän, mutta kiitosta ei saisi ottaa vastaan.

En näe tuossa ajattelussa muuta kuin kateutta.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Normaalipalkka? Miksi ihmiset kilvoittelevat mitä eriskummallisimmissa lajeissa, jotkut jopa jalkapallossa? Kilpailu on hyvästä ja mestareita täytyy palkita - evoluution karmea totuus, heikot sortuu elon tiellä.
Mikä on riittävästi? Oikea vastaus: vähän lisää :-) :-)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Haluaako Stubb lisätä eriarvoisuutta?"

- Ei. Saattaa toki olla, että stubbilaisen politiikan johdosta eriarvoisuus lisääntyy, mutta tavoite se ei ole. Tuotteella on aina myös sivutuote, ja vaikutuksella sivuvaikutus.

Pekka Pylkkönen

En tiedä mutta kyllä minusta yhteiskunnan kaikki säännöt on rakennettu juurikin potkimaan "menestyjiä" ja tukemaan muita. "Menestyjä" maksaa kaikista julkispalveluista sekä veroista että käyttömaksuissa enemmän. Päivähoito on työttömälle maksutonta ja työssäkäyvä maksaa helposti yli 250e per lapsi. Vaikka kumpikohan niitä päivähoitopalveluita enemmän tarvitsee? Menestyjä ei myöskään saa sosiaalitukia, vaikka rahoittaa ne.

En tunne ainuttakaan lakipykälää joka olisi menestyjälle edullisempi kuin toimettomalle. Löytyisikö sellaista?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Asuntolainan korkovähennys.
Pääomatulojen ja ansiotulojen erilainen verotus.
Ansiosidonnainen työttömyysturva (vrt. hyväpalkkaisesta työstä työttömäksi jäänyttä ja pitkäaikaistyötöntä).
Yritystuet.

Kyllähän niitä rikkaiden sosiaalitukia keksii, kun vähän miettii. Jos olisin Suomen kuningas, lopettaisin nämä ansiottomat erityisoikeudet välittömästi. Ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen voisi pistää tasaprosenttiin 30.

Pekka Pylkkönen

Je ja pääomatulojen tuplaverotuksen poistaa? Palkkana maksettavasta rahasta ei makseta yrityksen tuloveroa toisin kuin osinkona maksettavasta. Ansioverotusta soisi tosiaan vähän laskettavan.

Vuokra-asumisen, erityisesti pitkäaikaistoimettomien, tuet ovat kuitenkin 100% asumiskustannuksista. Päihittävät korkovähennyksen mennen tullen. Sinänsä vähennys olisi varmaan syytä poistaa. turha kiemura joka vielä kannustaa hommaamaan omistusasuntoja joustavampien vuokrakämppien sijaan.

Yritystuet eivät tietenkään ole rikkaiden tukia. Lisäksi saadakseen niitä 50c on yrityksen poltettava ensin euro omaa rahaa esimerkiksi tuotekehitykseen. Yritystuissa on tietysti isoja ongelmia, mutta rikastua niillä ei oikein voi. Esimerkiksi supercellin tekes - miljoonat olivat lainaa.

Ansiosidonnainen on riippuvainen verotettavasta tulosta. Ehkä tätä kuitenkin voi pitää suurituloiselle edullisempana pykälänä kun se on niin vahvasti veroilla subventoitu vakuutus.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #10

Yhteisöveroprosentin tulisi olla nolla, jos tähän on varaa. Tätä veronlaskua tärkeämpänä pidän työn verotuksen alentamista. Kun työn verotus eläkemaksuineen on samaa luokkaa pääomaverotuksen kanssa, yhteisöveron alentamista voisi harkita taas.

Yritystuet ovat tukia menestyville firmoille. Tekesin kriteerit valitsevat tukien kohteeksi firmoja, jotka pärjäisivät muutenkin. Lainamuotoisten tukien lisäksi Tekes jakaa runsaasti vastikkeetonta tukea, kun yritys panostaa projektiin itsekin. Mielestäni on perverssiä antaa yrityksille miljoonia "tuotekehitystukea" samaan aikaan, kun isokenkäiset kiskovat vastaavia summia firmasta palkkoina. Lainamuotoisen tuen aloitteleville yrityksille voisin hyväksyä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Tekes on kyllä muuttanut politiikkaansa ja nyt aloittavankin firman on suht helppo saada de minimis - tasoisia avustuksia. Hakemusrumbakin on jokaisen tehtävissä. Ehkä tosiaan tekes voisi laajentaa omistajatyöntekijöitä koskevan Palkkarajoituksensa - max 3000e kuussa - koskemaan kaikkia avustettavan firman työntekijöitä. Rajoittaisi ainakin isot firmat avustuksien hausta pois :)

Tekesistä on ongelmansa. Isot firmat ehkä jopa käyttävät rahat tehokkaammin, sillä pienillä firmoilla rahat laiskistuttavat. Mutta onko siinä mitään järkeä että korporaatiot hakevat jatkuvasti avustusta valtiolta? Entä jos vakiintuneille firmoilla tarjottaisiin joku muu porkkana tuotekehitykseen? Vaikka että tuotekehityksen Palkkakulut saa vähentää veroista tuplana? Kikkailua tuostakin tietty syntyisi. En tiedä. Näin pääomaköyhässä maassa rahaa täytyy saada jostakin. Kansa mieluummin juo kuin investoi ja isorikkaita ei ole tarpeeksi.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #25

Vakiintuneet firmat tekevät tuotekehitystä aivan varmasti, jos ne arvioivat sen järkeväksi (voitolliseksi). Tämän takia karsastan likviditeettiä omaavien yritysten tukemista edes halvalla lainalla. Pienillä firmoilla on eri tilanne, kun pankki ei välttämättä myönnä lainaa ja kassassa ei ole rahaa.

Joukkorahoitusta tulee helpottaa. Näin massatkin voivat sijoittaa pieniin lupaaviin ideoihin ja yrityksiin. Tämä on seuraava / jo olemassaoleva megatrendi.

En myöskään itkisi, jos eläkepääomia käytettäisiin riskisijoitustyyppisesti tukemaan Suomen kasvuyrityssektoria. Siellä sitä massia ainakin olisi, jos Suomesta löytyy innovaatioita, jolta puuttuu ainoastaan rahoitus...

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #27

Viron verotusmalli käyttöön. Eli yhtiöön jääviä voittoja ei veroteta ollenkaan. Olisi mahdollisuus tehdä investointeja omalla kassalla.

Nykysysteemi on sairas! Verottaja imuroi arviolta rahaa kassasta ensimmäisten joukossa ja sitten jos meinaa investoida niin pitää niitä juuri vietyjä rahoja olla polvillaan anomassa takaisin. Virkamies sitten suuressa viisaudessaan päättää että ansaitseeko yrittäjä rahaa investointiinsa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kun hintana on holhous ja itsemääräämisoikeuden menetys(sos.asiakasta koskee)ei normaali ihminen kannata valtion omistuksessa olemista ja holhouksen tuomia haittoja.

Köyhyydestä sakotetaan sosiaalisektorin toimesta ja luokittelut joita sossu yhteiskunta harrastaa estävät jopa tehokkaasti ns.alemman luokan (sun B ihmistesi) nousun omaan elämän hallintaan ja oman itsensä toteuttamiseen ja nousuun sieltä holhouksen suosta.

Kun saadaan toimeentulotuki siihen asemaan eli viimeiseksi turvaksi,KELA:lan kautta ja sosiaalitoimen välikäsi siitäkin pois ,ollaan oikealla tiellä.

Apua osaa jokainen normaalijärkinen tarvitessaan hakea.Nyt kun THL ja muu sossu taho haluaa joka paikassa olla määräämässä ihmisten elämästä voi vain ihmetellä kuka pakkohoitoa kannattaa ja ihmisten,perheiden itsemääräämisoikeutta haluaa kaventaa.

Ongelmat lisääntyvät sitä myöten mitä enemmän ihmisten yksityisasioihin puututaan.Kuka sosiaalityöntekijä sen määrää kuka aloittaa oman firman pyörittämisen ja kuka ei?Tässä ajassa he kuvittelevat olevansa asiantuntijoita joka saralla.

Kauhistus on sille holhoustaholle yksilö joka ei heidän pakkopalveluitaan tarvitse.Sillä estetään jo monen ihmisen eteenpäin meneminen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Neuvostoliitossa ei voinut rikastua laillisesti, ja lahjakkaimmat ryhtyivät sitten rikollisiksi. Yhteiskunta, joka ei palkitse rehellistä työntekoa kannustaa rikollisuuteen. Yhteiskunnan varallisuus luodaan tekemällä rehellistä työtä - mitä varakkaampi yhteiskunta, sen parempaa huolta sairaistakin pidetään, tai ainakin on mahdollista pitää.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Neuvostoliiton hajottua ymmärsin vihdoin mitä kapitalismi on.

Se on yhteisen omaisuuden sosialisointia yksityisille.

Käyttäjän PiaTiusanen kuva
Pia Tiusanen

Kuka mielestänne saa määritellä, kuka on ahkera ja mikä on itsensä likoon laittamista? Palkitseeko yhteiskunta työttömän yksinhuoltajan, joka kasvattaa lapsensa köyhyysrajan alapuolella? Hänhän on ahkera ja tekee tärkeää työtä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Valitettavasti tämä holhousyhteiskunta takaa sen(useimmiten)ettei pienperhe(ent.ykSinhuoltaja perhe)pääse rakentamaan rauhassa omaa elämäänsä koska pakkoapuun perustuva sos.toimi pitää huolen siitä että luokittelu asteikkojen mukaisesti on pienperhe lähtökohtaisesti se, johon kuuluu ja tarvitsee "huoli" ja valvonta kohdistaa.

Kun sos.toimi huohottaa niskassa lastensuojelun työntekijöineen jää itsemääräämisoikeus ja ihmisoikeudet sen "avun"annon jalkoihin.Heidän tajuntaansa kun ei mahdu että kaikki eivät tarvitse sosiaalitoimen neuvoja elämäänsä.Yritteliäs ja selviytymään oppinut pienperheen pää on heille kauhistus joka pitää saattaa ruotuun vaikka väkisin.

Hyvänä apuna toimii toki ilmianto koneisto joka huoliliputuksineen jne.tekee omia ennakkoluuloihin ja asenteisiin perustuvia päätelmiään heidän lapsistaan.

Mitä enemmän ihmisten elämää rajoitetaan ja holhotaan sen vaikeammaksi se käy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän tällä hallituksen saavuttamalla työttömyydellä edes nuoret pääse näyttämään kykyjään, poikani valmistui juuri eikä työpaikasta tietoakaan. Suurin halu nykyisen politiikan säilyttämiseen taitaa olla virkamiesrälssillä joka syö verorahat eikä tuota mitään.

Pekka Pylkkönen

http://www.yrityssuomi.fi/fi/yrityksen-perustaminen

Myös esimerkiksi eezy tai ukko ovat hyviä vaihtoehtoja. Alasta riippuen.

Sano pojalle että jos on osaamista, on myös tekemistä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ennenkuin pojalla asiakkaita sen verran että elää tuloillaan.Jonkin sortin pääomaa on hyvä olla tuosta eezystä huolimatta ,ei sekään ilmainen ole.

Toki neuvoja voit antaa kun olet asiantuntija.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Haluaako Stubb lisätä eriarvoisuutta?"

Ehdottomasti haluaa.

Stubb ajaa kunnon kokoomuslaiseen tyyliin rikkaiden rikastumista ja köyhien köyhtymistä. Keskiluokka häviää köyhien joukkoon. Fantsua!

ulf fallenius

Elikkä on se näin että se joka tekee ja yrittää pitäisi todella saada saman maksun työstään kuin se joka ei tee mitään.Joku on oikeasti sairas tässä maassa sen sanon minä tai kommunisti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tänä päivänä en suosittele yritystoimintaa kenellekkään. Yrittäminen onnistuu jos saa yhteiskunnan rahoja esim konsutointiin tai vakaaseen palvelusopimukseen, muuten kysyntälama poistaa toiminnasta vanhojakin yrityksiä. Itse olin teollisuuspalveluja tarjoavana yrittäjänä 15 vuotta ennen eläkkeellejäämistäni ja olen huomannut kuinka vanhat asiakkaani ovat tehneet konkursseja tai lopettaneet yritystoiminnan.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

ulf ja Jarmo. Paljonko on riittävästi ja paljonko on paljon sekä kuinka paljon on jo liikaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Paljonko on riittävästi ja paljonko on paljon sekä kuinka paljon on jo liikaa?"

Riittävästi on siinä kun saa yritystoiminnasta elantonsa, enkä kyllä tiedä paljonko on liikaa.

ulf fallenius

Sano sinä se Erland.Mulle riittää se että saa laskut maksettua ja se vasta haaste onkin.

Toimituksen poiminnat